Hlavné príčiny frizzu

17

Pojem, ktorý sa spája s absolútne každými kučeravými vlasmi je FRIZZ. Je častým problémom a bojuje s ním väčšina vlasov. Je potrebné ale poznamenať, že frizz patrí ku kučeravým vlasom a nikdy sa ho úplne nezbavíte. Ak trpíte nadmerným frizzom, v tomto článku sa dozviete čo takýto frizz zapríčiňuje a ako s ním bojovať.

Pred rozobratím tejto problematiky je namieste hneď na úvod poukázať na typy frizzu, a ich charakteristiky.

1. Mokrý frizz

Mokrý frizz spôsobujú faktory ako príliš silný prúd vody, príliš veľa proteínu v produktoch, nedostatok hydratácie či nevhodné produkty. Môžete ho vidieť po opláchnutí kondicionéru, kedy Vám vlasy nezostanú hlavne a spojené v prameňoch ale sú strapaté a pramene sú rozbité.

Tu môžete vidieť rozdiel medzi vlasmi, ktoré mokrý frizz majú a tými, ktoré ho nemajú.

2. Suchý frizz

Suchý frizz zapríčiňuje mnoho faktorov ako nevhodné produkty, nedostatok hydratácie, build up, množstvo proteínu atď. Tento typ frizzu spoznáte až po doschnutí vlasov a vypukaní stajlingového produktu z vlasov. Vlasy nedržia v prameňoch, trpia stratou definície a vyzerajú strapato.

Čo zapríčiňuje frizz

  1. Počasie je faktor, ktorý ovplyvňuje nielen vlasy, ale aj pleť a našu náladu. Vo väčšine prípadov môžete frizz očakávať vo vlhkom a daždivom počasí, kedy vlhkosť z ovzdušia preniká do vlasov, vlasové kutikuly sa nafúknu a je po definovaných vlasoch. Vietor, ktorý sa pri takomto type počasia vyskytuje pravidelne, môže vlasy nielen strapatiť ale aj poškodiť ich štruktúru, čo vedie k stavu zvýšenej porozity a suchým vlasom.
  2. Nadbytok alebo nedostatok proteínu je častým problémom, ktorý sa spája aj s prejavom akým je frizz a preto je veľmi dôležitá rovnováha medzi hydratáciou a proteínom. Stále neviete ktorú zložku Vaše vlasy momentálne potrebujú? Hlavným znakom prehydratovaných vlasov je to, že sú na dotyk exptrémne jemné a hebké. Preproteínované vlasy sa vyznačujú extrémnou suchosťou a tvrdosťou. Spoločnými znakmi sú strata tvaru a definície a už spomínaný frizz.
  3. Nedostatočná ochrana vlasov počas spánku je pre vlasy problém. Vlasy trpia tým, že sa trú o posteľnú bielizeň, poškodzujú sa tým a strácajú tvar. Ráno Vás môže prekvapiť frizz.
  4. Česanie vlasov zasucha je starý mýt, ktorý pôvodne zaručoval krásne vlasy. Nie je to pravda a pri kučerách je to absolútna nepravda. Česanie zasucha nielenže spôsobuje frizz, stratu definície ale vlas mechanicky veľmi poškodzuje, láme a oslabuje.
  5. Fénovanie bez difúzera alebo sušenie horúcim vzduchom vlasom nepridáva na kráse. Pri fénovaní bez difúzera sa vlasy rozfúkajú z prameňov a na jeho konci môžete očakávať leviu hrivu. V prípade horúceho vzduchu (aj napriek difúzeru) vlasy extrémne rýchlo strácajú hydratáciu, čo spôsobuje ich sklon k lámaniu a stratu definície.
  6. Nesprávny strih vlasov, najmä prestrihávanie z dĺžky pôsobí na vlasoch strapatým dojmom. Vlasy sa tak nedokážu spojiť do prameňov.
  7. Nevhodné vlasové produkty a to nielen tie s nesprávnym zložením (viac sa dočítate TU) ale aj tie, ktoré nesadli potrebám Vašich vlasov dokážu spôsobiť menší problém akým je frizz, strata objemu či definície. Je veľmi dôležité vyberať si vlasy podľa ich aktuálnych potrieb. Delenie produktov podľa typu kučier je preto absolútnym nezmyslom, nakoľko nemá nič spoločné s porozitou vlasov ani ich potrebami či reakciami na určité zložky. Je to veľmi individuálne a preto je namieste využiť naše poradenstvo zdarma na infocurlygirlsk@gmail.com alebo MIKROSKOPICKÚ VLASOVÚ ANALÝZU, ktorá Vám napovie Vašu porozitu veľmi presne a dokáže odhadnúť aktuálne potreby Vašich vlasov.
  8. Build up, čiže nahromadenie produktov či minerálov z vody na vlasoch zabraňuje preniknutie hydratácii a výžive do vlasov v množstve, v akom vlasy potrebujú. Vlasy sa môžu zdať zaťažené, bez objemu, trpia strapatením a Vy máte pocit, že čokoľvek urobíte – Vašim vlasom to nepomáha.

Ako bojovať s frizzom

  1. Pri vlhkom či daždivom počasí používajte uzamykací olej, vlasom dodajte extra hydratáciu v podobe vlasovej masky častejšie a pomocou môžu byť aj produkty bez obsahu glycerínu, ktorý má tendenciu priťahovať vlhkosť z prostredia do vlasov. Žiaľ, proti prírode sa ale bojuje ťažko a preto sa môže stať, že ani toto nevyrieši Váš problém s frizzom, no môže veľmi napomôcť pri jeho eliminácii.
  2. Vyvažujte hydratáciu a proteín. Vždy je na prvom mieste vo Vašej vlasovej starostlivosti dostatok hydratácie a až potom pridanie proteínu.
  3. Chráňte vlasy počas spánku a to buď saténovou obliečkou, saténovou čiapkou, pineapple protectorom alebo jednoduchým copom na vrchu hlavy, kedy eliminujete otieranie vlasov o vankúš.
  4. Vlasy češte výlučte namokro. V prípade potreby česania medzi umytiami pre problém so zamotanými prameňmi vlasov navlhčite vlasy vodou, naneste leave in v malom množstve (veľkosť hrášku) a veľmi jemne rozčesávajte či rozmotávajte prameňe. Následne aplikujte stajlingový produkt ako obvykle a vysušte. Viac o stajlingových technikách sa dozviete TU.
  5. Vlasy fénujte šetrne a difúzerom. Ideálne je fúkanie na najnižšom stupni sily a teploty. Niektoré vlasy ale nie sú schopné takto doschnúť a preto je sušenie veľmi individuálne.
  6. Voľte správny strih vlasov a neprestrihávajte ich.
  7. Dbajte na správny výber produktov ako zložením tak aj jednotlivými zložkami a ich reakciami na vlasy.
  8. Vlasy pravidelne čistite od nánosov. Vo vašej kúpeľni by nemali chýbať šampóny na Final wash a clarifying. Viac o týchto šampónoch sa dozviete TU.

Pridaj komentár

(0)