Slovník Curly girl metódy

16

Pri Curly girl metóde sa s najväčšou pravdepodobnosťou stretnete s názvami, ktoré Vám môžu byť cudzie. Preto Vám prinášame základný slovník každej Curly girl. 🙂

CG/CGM

Skratka pre Curly girl metódu.

Final wash

finálne umytie alebo umytie sulfátovým šampónom bez obsahov silikónov. Je to umytie, pri ktorom vlasy zbavujeme všetkých predošlých nepovolených zložiek. Final wash sa robí vždy pred začatím metódy a následne vždy, keď sa vlasy dostanú do styku so silikónmi či minerálnymi olejmi a voskami.

Low poo

takto je označovaný šampón s obsahom jemných čistiacich zložiek, ktoré sú napríklad Cocamidopropyl Betaine, Decylglucoside a iné. Je to šampón na bežné použitie a vlasy zbavuje nečistôt. Nemá schopnosť vlasy vyčistiť od nevhodných zložiek akými sú napríklad silikóny.

Pre-poo

použitie vlasovej masky alebo vlasového oleja pred samotným šampónovaním.

Co wash

týmto termínom sa nazýva produkt, ktorý sa používa namiesto jemného šampónu, ide o tzv. čistiaci kondicionér. Má schopnosť očistiť vlasovú pokožku a vlasy od nečistôt. Ako Co wash nie je nutné použiť len originál produkt s týmto názvom, no ako alternatívu môžete použiť kondicionér (CG friendly samozrejme), ktorý má v prvej polovici zloženia botanickú zložku.

Leave in

bezoplachový kondicionér, ktorý slúži na dodanie extra hydratácie a z vlasov sa neoplachuje. Používa sa po klasickom kondicionéri a neslúži zaň ako náhrada.

Wash day

tzv. deň umytia vlasov. S týmto termínom sa stretnete často a je dobré si ho pamätať.

Frizz

malé odstávajúce vlasy z jednotlivých prameňov. S frizzom sa môžete stretnúť aj pod termínom krepatenie.

Build up

nahromadená vrstva produktov a minerálov z tvrdej vody na vlasoch. Odstraňuje sa použitím čistiaceho šampónu, prípadne organickou rašelinou v špecializovaných salónoch (Happy Hair Salon).

Clarifying

hĺbkové čistiace umytie, ktoré napomáha odstraňovať build up. Vhodné sú šampóny obsahujúce zložku Sodium C14-16 Olefin Sulfonate. Nájdete ho napríklad aj tu.

Micro Popping

stláčanie vlasov uterákom smerom k hlave aby sme podporili tvar vlasov.

Refresh

oživenie vlasov nasledujúce dni po umytí.

Ananás / Pineapple

voľný cop na vrchu hlavy, ktorý ochraňuje kučery počas spánku. Vhodné je použiť saténovú gumičku alebo gumičku tzv. ,,telefónna šnúra“ :).

ACV

apple cider vinegar, čo označuje vlasový oplach s jablčným octom.

Prechodná fáza

obdobie vlasov, počas ktorého si vlasy zvykajú na iné produkty ako boli doteraz zvyknuté. Môže sa prejavovať dočasnou stratou tvaru, zvýšeným mastením vlasov či nadmerným frizzom. Jej výskyt a trvanie sú individuálne.

O jednotlivých stajlingových metódach si povieme v nasledujúcom článku tu.

2 thoughts on “Slovník Curly girl metódy

Pridaj komentár

(0)