Porozita vlasov

17

Vlasová starostlivosť je tou najefektívnejšou, len ak plne chápete potreby svojich vlasov. Preto je potrebné vyberať si kozmetiku podľa aktuálneho stavu Vašich vlasov. Poškodené a suché vlasy potrebujú úplne inú kozmetiku ako tie, ktoré používajú kvalitnú prírodnú kozmetiku dlhšiu dobu. A na to je potrebné poznať porozitu svojich vlasov.

Čo to vlastne tá porozita vlasov je?

Porozitu vlasu určuje vlasová kutikula, čo je ochranná vrstva na najvrchnejšom povrchu vlasu. Vlasová porozita je teda úroveň odstávania kutikul od vlasového kmeňa. Čím je kutikula oddelenejšia od vlasu, tým je porozita vyššia.

Porozita vlasov je väčšinou daná geneticky, no môže ju ovplyvniť rad faktorov, ktoré dokážu porozitu vlasu zmeniť. Najčastejšie faktory ovplyvňujúce porozitu vlasov sú chemické poškodenie pri farbení a použití nevhodných produktov so silikónmi a ďalšími škodlivými zložkami, teplo, počasie, vlhkosť a mechanické poškodenie. Porozita vlasov nezávisí na type a tvare vlasov.


Druhy porozity

  1. Nízka porozita – kutikuly sú v tesnom spojení s vlasom. Vlasy ťažko prijímajú vyživujúce zložky.
  2. Stredná porozita – kutikuly sú zvýšené a vlasy ľahko príjmu a udržia vyživujúce zložky.
  3. Vysoká porozita – kutikuly sú zdvihnuté takmer na maximum. Najčastejšie vyskytujúca sa porozita. Vlasy majú problém udržať vyživujúce zložky.

Ako sa určuje vlasová porozita?

Existuje mnoho spôsobov ako na to. Bohužiaľ mnohé známe a internetom šírené spôsoby určenia porozity sú absolútne nepresné, zavádzajú a Vy si na základe nich môžete zvoliť nevhodné produkty. Najefektívnejšie a najspoľahlivejšie je jednoduché sledovanie svojich vlasov. Ich porozitu dokážeme vo veľkej miere odvodiť od ich poškodenia. Pravdepodobnú porozitu môžete určiť beztestovou metódou porozity vlasov, ktorú nájdete tu: https://curlygirlslovensko.wordpress.com/2019/09/04/beztestova-metoda-urcenia-porozity-vlasov/?fbclid=IwAR3JmZmKAn387-zD8c0JDOr-lsTwBD8_apMisFRQsfSs83wd1W6lo87Vztc

Doplnkový hmatový test

Prichyťte si jeden vlas na končeku a dvoma prstami prejdite po vlase odspodu nahor. Pokiaľ je Váš vlas drsný, je pravdepodobne vysokoporézny. Ak je hladký, je naopak pravdepodobne nízkoporézny.

Najpresnejšie určenie porozity vlasov je prostredníctvom Mikroskopickej vlasovej analýzy, kde vďaka mnohonásobnému zväčšeniu dokážeme presne určiť stav a poškodenie vlasov a pomocou nej pomôcť s výberom správnych produktov a následnej starostlivosti. Môžete si ju zakúpiť tu: https://curlygirl.eu/?page_id=13967

V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať prostredníctvom emailu na infocurlygirlsk@gmail.com. 🙂

Pridaj komentár

(0)